#Beactive Európa!

<< Vissza

Szeptember 29-30 között került megrendezésre Szófiában, Bulgáriában a European Everyday of Sport konferencia. Az EES, tulajdonképpen egy olyan projekt, amelyben 7 nemzet működik együtt, egy közös cél érdekében, ami egyben a mottójuk is: #beactive. Minden nemzet, amely képviseltette magát, előadta saját tervezetét, programját.

A stratégiai partnerség célja, hogy a sikeres projekteket megosszák egymással a partnerek, promotálják a European Week of Sport (EWoS) kezdeményezést, valamint támogassák és ösztönözzék a sportos, aktív életet.

A konferencián a Reményt a gyermekeknek (Hope for children) alapítvány delegáltjaként vettem részt, két TF-es társammal együtt. A program több előadássorozatból állt össze. Először a bulgáriai Sportfejlesztési Egyesület Elnöke, Yoanna Dochevska, a projekt egyik legmeghatározóbb alakja, valamint a Nemzeti Sport Akadémia professzora, Prof. Pencho Geshev mutatta be a bolgár sportéletet, annak programjait, lehetőségeit, jelenlegi helyzetét.

A következő előadás témája az „Erasmus + Sport” program volt. Ez a projekt lehetőségeket nyújt a különböző sportágazatok számára. Az általános bemutatás után a bolgár Humán Erőforrások Fejlesztési Központjának igazgatója mesélt a helyi Erasmus+ lehetőségekről.

A délutáni szekcióban a magyarok is szerepeltek. Először a szlovákok, az EWoS kampányról adtak elő, hogy milyen eseményeket, rendezvényeket sikerült és melyeket lehetne ennek a kezdeményezésnek a keretein belül megrendezni. Számomra az egyik legérdekesebb és legviccesebb rész a „The dance in the metro” megmozdulásról szóló előadás volt. Napjaink nagy részét utazással és főleg metrózással töltjük. Ezért szeretnék a várakozást feszültségmentesebbé, vidámabbá tenni egy kis tánccal. Ezt tavaly Prágában próbálták ki először, ahol táncra hívták az utasokat a lelkes, táncos önkéntesek.

Ezután az olasz Mine Vaganti NGO szervezet vezetője, Roberto Solinas beszélt a mobilitási, diákcsere programokról, valamint a sport általi integráció témájáról. Nagyon sok misszióban vett részt az Afrikai kontinensen belül, ahol népszerűsítette a különböző sportokat és felhívta a figyelmet az aktív életmód fontosságára.

A nap zárásaként Nedeczky Lilla, a Reményt a gyermekeknek Közhasznú Alapítvány elnöke tartott előadást az iskolai sportönkéntesség témában. Programjában 24, 14-16 év közötti, több nemzetből érkező fiatalnak adott lehetőséget arra, hogy kiképezzék őket Budapesten, hogy minél jobb önkéntesek lehessenek. Kreatív feladatokkal, különböző problémamegoldási stratégiákkal kellett a gyerekeknek szembenézniük. A képzési hét végén pedig meg kellett mutatniuk rátermettségüket, ugyanis önkéntesként részt vettek a Budapesten megrendezett Tollaslabda Európa Bajnokságon. A projekt ezen kívül még 3 eseményből áll, melyen ugyanez a 24 fő fog részt venni.

A második napot a horvát Rijekai Sportszövetség képviselője, Verica Mance kezdte, Antidopping témájú előadásával. A „Just Sport” nevezetű kezdeményezés köré egy egész brandet alakítottak ki. Elsődleges céljuk, hogy ne csak az élsportban, hanem a fitnesz termekben, központokban is ellenőrizhető legyen a doppingolás. Sajnos nagyon sok esetben a személyi edzők és egyéb szakemberek olyan táplálékkiegészítőket ajánlanak klienseiknek, amelyek doppingszernek minősülnek, viszont a kellemetlen mellékhatásokról nem esik szó.

Folytatásul a „Get wet” projekt bemutatására került sor, melynek előadója a bulgáriai Nemzeti Sportakadémia egyik PhD hallgatója volt. Törekvésük arra irányul, hogy a különböző extrém vízisportokat közelebb hozzák az emberekhez. Szeretnék, ha minél többen kipróbálnák például a vitorlázást, szörfözést, kajakozást, jetskizést, búvárkodást stb. Az egyetlen nehézsége a projektnek, hogy vannak olyan országok, amelyek nem rendelkeznek olyan tavakkal, folyókkal, tengerekkel, melyeken ezeket a sportlehetőségeket ki lehessen próbálni.

Végül a Nemzetközi Sportönkéntesség Mozgalom (SCULT) vezetője mutatta be a sportönkéntesség nyújtotta lehetőségeket. Kérdőívek alapján kiderült, hogy az európai nemzetek népességének a negyede (24-26%) volt már sportönkéntes. Mivel ezek az események, rendezvények, amelyeken önkéntesen lehet részt venni rengeteg élményt nyújtanak, új barátságokat hoznak létre, fejlesztik a kapcsolati tőkét, valamint fejlődik a nyelvismeret is, ezért mindenki számára ajánlott lehetőség.

Összességében, nagyon sok új, hasznos információval gazdagodtam. A konferencia mellett a bolgár kultúrába is bepillantást nyerhettem, amely egyedi, izgalmas élményeket adott számomra.

Mindenkit ösztönöznék arra, aki szeretne a szakmájában fejlődni és előre lépni, hogy nyisson a világ felé, engedje be az új ötleteket és alakítsa őket saját elképzelései szerint. Hirdessétek és gyakoroljátok az aktív életmódot, azaz mindig #beactive!