EUASAN (EurAsian Social Active Nation)

<< Vissza
Május 18-26 között került megrendezésre az EUASAN (EurAsian Social Active Nation) elnevezésű, Erasmus + által támogatott kurzus Aurangabadban, Indiában. Ez a képzés egy két éves projekt első állomása volt, melyen hat nemzet 3-3 delegáltja vett részt. India, Vietnám, Nepál, Görögország, Spanyolország és nem utolsó sorban Magyarország képviseltette magát ezen az eseményen. A projekt célja, hogy fejlesszék a résztvevők önismeretét, vezetőképességét, szervezési képességeit és megtanulják, hogy mit is jelent a sport általi tanulás.
Ez úton is szeretnénk megköszönni a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület Vezetőségének, hogy általuk hárman Németh Renáta, Takács Máté és Radics János képviselhetttük Magyarországot a projektben.
A szervezők nem sok pihenőt hagytak, mindjárt az első napon el is kezdtük a képzést egy kis ismerkedéssel, úgynevezett ice-breaking feladatokkal. Mivel minden nap 4x 1,5 órát töltöttünk tanulással, így minden előadás előtt energizerekkel, azaz vicces és felfrissítő feladatokkal kezdtük az órákat. A nap végén családokba osztottak minket, úgy, hogy minden csoportba jutott 1-1 nemzet képviselője, ezzel elősegítve még jobban a beilleszkedést. Az első napot kvíz játékkal zártuk, amely fantasztikus hangulatot teremtett és megalapozta az egész héten át tartó jó kedvet.
A második nap fő témája az volt, hogy milyen is a jó vezető. Ezt többfajta csoportmunkában, rajzokkal, ábrákkal, poszterekkel készítettük el, melyekre le kellett írni azokat a kulcs szavakat, amelyek leginkább jellemzik a jó vezetőt. Nagyon kreatív volt mindenki, ami a végeredményen is látszódott. Az első perctől kezdve úgy dolgoztak együtt a csapattagok, mintha egy régóta összeszokott gárda lenne. Ez hihetetlen pozitív élmény és kellemes csalódás volt számunkra. A nap végén pedig következett az indiai és vietnámi est, ahol tánccal és különböző produkciókkal kedveskedtek a résztvevőknek.
A következő két napban állításokat, idézeteket gyártottunk különböző témákhoz, melyeket mi választottunk ki. Prezentációval egybekötve mindenkinek be kellett mutatnia magát, ezután pedig minden országnak a saját szervezetét. Ha eddig nem is, de az előadások után biztosan kiderült, hogy fantasztikus emberekkel hozott minket össze a sors. Lelkesek, pozitívak, viccesek és nagyon jó életszemléletűekkel sikerült összekerülnünk. Rengeteget tanultunk egymástól. A nap zárásaként pedig a görögök, a spanyolok és mi magyarok készültünk tánccal, játékkal és videókkal a kulturális estre.
Az ötödik napot nagyon vártuk. Az indiaiakkal az élen 4 csoportba lettünk bontva, majd a várost kellett együtt felfedezni, különböző feladatok elvégzése mellett. Végül két csoport együtt összeállva, a másik kettő külön-külön indult a felfedező útjára. Mi elsősorban nevezetes épületekkel, szobrokkal fotózkodtunk, selfiet készítettünk a helyiekkel, nyelvtörőket kellett videón megörökíteni. Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy milyen kedvesek és segítőkészek a helyi lakosok. Kipróbáltuk a fagyijukat, kóstoltunk limonádét, cukorkát és ettünk street food-ot. Megnéztük a város egyik legrégebbi kis templomát, megtanultuk mi az a Ranguli (festékanyag). Majd a jól bevált rikshaw-al, általunk tuk-tuk-nak hívott kis taxikkal hazatértünk a hotelbe. A másik két csoportnak ezeken kívül volt szerencséje eljutni egy gyönyörű sportközpontba, ahol kipróbálhatták az íjászatot, betekintést nyerhettek a küzdősportokba. Élményekkel teli tanulmányútban volt részünk.
A hatodik napon nehéz anyagba fogtunk. Szociális témákat és definíciókat beszéltünk át, mint például az integráció és szegregáció fogalmát, a fogyatékkal élő társaink a társadalomba történő bevonásának nehézségeit tárgyaltuk meg, valamint előkerült a migráció fogalma is. Nem könnyű ezekről beszélni, mert néha még a saját nyelvünkön is nehéz megfogalmazni, hogy mit gondolunk erről.
A hetedik napon megpihentünk. Ugyanakkor ez aktív pihenés volt, mivel kiránduló napot tartottunk. Ellátogattunk az Ellora barlangokhoz, amely egy csodálatos emberi alkotás volt. Három vallás alakított ki magának otthont azzal, hogy kifaragta több, mint 100 év alatt ezeket a barlangokat. Lenyűgöző látvány volt, csodálatos, hogy mire képes az ember. Ezután megnéztük a Bibi ka Maqbara-t, amely a Taj Mahalnak a kicsinyített mása.
Az utolsó nap átbeszéltük az Erasmus+ nyújtotta lehetőségeket, összegeztük a hetet, valamint eljött az elköszönés ideje is.
Rengeteg tanultunk mind az oktatóktól, mind egymástól. Egy igazi kis családdá váltunk, így nehéz volt az elválás.
Pozitív emlékekkel és életre szóló élményekkel érkezhettünk haza, Magyarországra.
Bízva a további sikeres együttműködésben reményteli várakozással tekintünk a következő állomásra, amely Spanyolországban, Elchében lesz.
https://www.facebook.com/Euasan-359235104548319/