ENSZ gyermekjogi bizottsága: Moszkvának el kellene törölnie a “melegpropaganda-ellenes törvényt”

<< Vissza

NINCS KÉP

Genf, 2014. február 5., szerda (MTI/AP) – A kiskorúak védelmére hivatkozó “melegpropaganda-ellenes törvény” hatályon kívül helyezésére szólította fel szerdán Oroszországot az ENSZ gyermekjogi bizottsága jelentésében.

A “nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását” tiltó törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Ennek értelmében büntetik, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon a homoszexuális életmódot népszerűsíti.

A törvényt életbe lépése óta bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek, szerintük a jogszabály a melegek elleni erőszakcselekmények és a melegek körében az öngyilkosságok elszaporodásához vezetett.

A világszervezet gyermekjogi bizottsága megjegyezte, hogy bár a szabályozás a gyermekek védelmére hivatkozik, azonban a melegek, leszbikusok, biszexuális és transznemű személyek – beleértve a kiskorúakat is – megbélyegzésére és a velük szembeni megkülönböztetésre buzdít.

A jelentés leszögezi, hogy különösen aggasztó a propaganda homályos definíciója, amely a meleg közösség folyamatos üldözéséhez vezet, beleértve a visszaéléseket és az erőszakot is, különösen a kiskorú jogvédő aktivistákkal szemben.

A gyermekjogi bizottság úgy véli, Moszkvának biztosítania kellene, hogy a hasonló aktivistákkal szemben ne fordulhasson elő diszkrimináció úgy, hogy az egyenlőségre és a hátrányos megkülönböztetés mellőzésére ösztönzi a társadalmat, tekintet nélkül a szexuális beállítottságra és a nemi identitásra.

A szervezet szerdai jelentésében arról a beszámolóról foglalt állást, amelyet a Kreml készített az ENSZ gyermekjogi egyezményének oroszországi alkalmazásáról, még azelőtt, hogy elfogadta a szóban forgó “melegpropaganda-ellenes törvényt”.

A szabályozásra érkező bírálatok beárnyékolják a héten Szocsiban kezdődő téli olimpiai játékokat is. Melegjogi aktivisták korábban még a sportesemény bojkottját is kilátásba helyezték.

Forrás: MTI