Gyermekek ezrei halnak meg a rossz egészségügyi ellátás miatt Szíriában

<< Vissza


Forrás: CNN

Damaszkusz, 2014. március 10., hétfő (MTI/APA) – Mintegy kétszázezren, köztük gyermekek ezrei haltak meg a rendkívül rossz egészségügyi ellátás, illetve a krónikus betegségek kezelésének elmulasztása miatt a szíriai konfliktus három évvel ezelőtti kirobbanása óta – áll a Save the Children nemzetközi nonprofit gyermekjogvédő szervezet hétfői beszámolójában.

A hiányos ellátás következtében kétszer annyi ember vesztette életét, mint ahány áldozatot a harcok követeltek – mutat rá a jelentés.

“Számos gyermek erőszakos cselekmény következtében halt meg, de még többen olyan betegségekben, melyek kezelhetőek vagy idejében megelőzhetőek lettek volna” – fogalmaz a közlemény. A kórházak hiányos felszereltsége miatt számos esetben egész végtagokat kellett amputálni. A fájdalomcsillapítók hiánya következtében az érintettek öntudatlan állapotba kerültek, mások veszélyes vérátömlesztésen estek át. Az áramkimaradások miatt inkubátorban lévő újszülöttek vesztették életüket” – számol be a szervezet.

“A humanitárius krízis életeket veszélyeztető, egészségügyi vészhelyzetté vált” – állapítja meg a Save the Children nemzetközi szervezet, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy az életveszélyes vagy krízishelyzetekben gyakran lehetetlen orvost keríteni. A szervezet rámutat arra is, hogy védőoltás hiányában olyan betegségek ütötték fel fejüket, mint a kanyaró vagy a gyermekbénulás.

A szíriai polgárháborúban részt vett emberjogi aktivisták meg nem erősített értesülései szerint a fegyveres összecsapások során több mint 140 000 embert halt meg. A lázadás 2011 márciusában kezdődött, amikor Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya elleni békés megmozdulásokat erőszakkal verték le.