Pokemon Go-t játszó gyermekünk biztonsága!?

<< Vissza


Hogy tartható biztonságban gyermekünk, miközben Pokemon Go-t játszik? Íme a legjobb ötletek a szülők számára!
A Pokémon Go az a kibővített valóságban játszható valóságjáték, amiről mindenki beszél manapság. A játékhoz a következő kell: szomszédságunkban járva-kelve zsebszörnyeket keresünk, és miután megkaparintottuk, összegyűjtjük ezeket. .A felszínen annyi látszik, hogy ez a tökéletes játék: gyermekeinket a lakáson kívül tudjuk, miközben ők a szabadban edzik testüket. Szülőként azonban, ha gyermekünk a szabadban Pokemon Go-t játszik, néhány dolgot tudnunk kell!

Határok

Szülőként ki kell jelölnünk a határokat gyermekeink számára. Idetartozik az is, hogy hol engedjük meg számukra, hogy játszhassanak. Jelöljünk ki gyermekeink számára egy biztonságos területet és bizonyosodjunk meg arról, hogy gyermekeink tartják magukat a megszabott határokhoz. Ami engem illet, én rendszerint egy parkot vagy más, a forgalmas utaktól távol eső területet választok.
A gyermekek – sőt a felnőttek! – figyelmét is könnyű elvonni, könnyen gondolhatják azt, hogy képesek átrohanni az úton, hogy közelebb kerüljenek egy PokeStop-hoz. Tartsuk őket biztonságban: tartsuk távol őket a lehetséges veszélytől.
A hang kikapcsolása is sokat segít. Így nagyobb eséllyel hallják meg a szülő utasításait, az autókat, az autódudát és egyéb figyelmeztetést, miközben kint vannak a szabadban.
Szabjunk időhatárt is. Hadd tudják a gyerekek, hogy mikor kezdhetnek játszani, és mikor kell befejezniük azt, hogy folytathassák egyéb tevékenységeiket: házi munkáikat, házi feladataikat.

Maradj kivilágítva

Ha a gyermek elég idős ahhoz, hogy távol legyen otthonától késő este, vagy az egész család házon kívül tölti az estét együtt, bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki ruházatán van világítás. A magam részéről fényvisszaverő pántot használok a gyerekeimnél. Így mindig látom, hol járnak, és ugyanígy meglátják őket a biciklisták, autóvezetők és a többi gyalogos is.
Öltöztessük gyermekeinket világos és élénk színekbe. Ez által az útjukba kerülő fényt visszasugározzák és nagyobb eséllyel válnak láthatóvá.

Ne zsákmányolj és biciklizz egyidejűleg

A bicikli, a roller és egyéb közlekedési eszközök – ideértve az autót is! – teljes figyelem-összpontosítást követel ahhoz, hogy biztonságos működjünk. Bizonyosodjunk meg arról, hogy gyermekünk tudja: amikor biciklizik, rollerezik, a készülékét kikapcsol állapotban félre kell tennie.
Miután elérték úti céljukat, elővehetik a készüléket és elkezdhetnek újra játszani. Mindaddig azonban szemüket és figyelmüket fordítsák arra, amit éppen csinálnak.

Idegen-veszély

A Pokemon Go-val kapcsolatban az egyik legjobb dolog az, hogy összehozza az embereket egy cél – azaz a zsebszörny-zsákmányolás – elérése érdekében! De a közösségi érzés és a nyitottság a találkozásra új emberekkel a gyerekekre egyáltalán nem vonatkozik.
Bizonyosodjunk meg arról, hogy gyermekeink tudják: szüleik nélkül nem követhetnek senkit se, még akkor sem, ha ez a személy azt ígéri, hogy mutat nekik egy ritka Pokemont vagy arra kéri őket, hogy segítsenek neki megtalálni egy PokeStopot.
Ugyanúgy, ahogy meg kell tanítanunk a gyerekeket arra, hogy ne kövessenek idegeneket édesség reményében, vagy azért, hogy segítsenek megtalálni az idegen házi kedvencét, arra is meg kell tanítanunk őket, hogy ne kövessenek idegeneket Pokemonért.

Tartsd titokban, tartsd biztonságban

Az információ hihetetlenül értékes. Ne engedjük, hogy gyermekeink kiadják személyes adataikat, identitásukat egy játék kedvéért.
1.Készítsünk számukra egy olyan Google postafiókot, amivel játszhatnak.. Legyen ez egy olyan postafiók, ami nem csatolható vissza az iskolai postafiókhoz vagy a tényleges, személyes postafiókhoz.
2.Ne engedjük, hogy a valódi nevüket használják Pokemon-postafiók névként. Biztassuk őket arra, hogy legyenek kreatívok, találjanak ki titkos nevet, fedőnevet maguknak, esetleg Pokemon-tréner stílusú nevet.
Ily módon adataik és identitásuk is biztonságban van.

Használjuk a haver-rendszert

A Pokémon legjobban párokban vagy csoportokban zsákmányolható. Nemcsak nagyobb szórakozás ez így az összes résztvevő számára, hanem biztonságosabb is, különösen gyerekek esetén. Ha a gyerekek elmennek hazulról, bizonyosodjunk meg arról, hogy mi magunk, vagy valaki más, akiben megbízunk, velük megy.
Ha a gyerekek készüléke adatokat tartalmaz, megtehetjük, hogy lekapcsoljuk és a magunk iPhone-jára átkapcsoljuk. Ily módon, ha túl messzire csatangolnak, leesnek a netről. Ez arra ösztönzi őket, hogy a közelben maradjanak: minél közelebb, annál biztonságosabb.

Nap és víz

A szabadban hőség lehet, különösen nyáron. Ez azt jelenti, hogy a napégés és napszúrás valódi aggodalomra adhat okot. Szerezzünk be egy igazán jó napkrémet és bizonyosodjunk meg arról, hogy gyermekünk megfelelően és gyakran bekeni magát vele. A kalap és napszemüveg szintén fontos.
Bizonyosodjunk meg arról is, hogy visznek magukkal vizet, rendszeresen megállnak inni, és újra megtöltik kulacsukat, ha szükséges. Alkalom adtán mindenkinek jólesik egy-egy szünet, különösen, ha a hőség elől is el tudunk vonulni, és hozzájutunk némi hűvös levegőhöz és üdítőhöz!
Bízz… de ellenőrizz is
Kollégám, Russell Holly, néhány remek tippet ad a Pokémon-játékos szülőknek, gondviselőknek Androidon. Kedvencem: nyomon követhetjük, hogy mit csinál éppen gyermekünk. Ily módon mi szülők tudhatjuk, hogy követik-e a szabályokat, amiket kiróttunk rájuk.
Nem arról van szó, hogy megbízunk-e gyermekünkben, vagy se, arról van szó inkább, hogy tudomásul vesszük: ők gyerekek, felügyeletre van szükségük..
Annak kiderítésére, hogy milyen hosszú ideig játszik gyermekünk:
1.Indítsuk el a Pokemon Go-t otthoni képernyőnkről.
2.Érintsük meg a Player/Játékos gombot a képernyő bal alsó sarkában
3.Érintsük meg a Journal/Naplózás gombot
Nézzük meg, hogy mennyi időt tölt gyermekünk játékkal. Ha ez megfelel a kiszabott időhatároknak: remek! Ha nem, itt az ideje egy elbeszélgetésnek.
Elvileg a hely is ellenőrizhető, de ez jelenleg nem működik.
1.Indítsuk el a Pokemon Go-t otthoni képernyőnkről.
2.Érintsük meg a Pokeball gombot a képernyő aljának középső részén
3.Érintsük meg a Pokemon gombot a baloldali alsó részen.
4.Érintsük meg bármely Pokemon-t.
5.Görgessük le a térképet és nézzük meg, hol vált zsákmánnyá a Pokémon.
Figyeljünk a függőség jeleire
A Pokemon Go a kaszinókhoz hasonló alapelvek szerint működik. Megízleljük a győzelem ízét és máris kedvünk támad a további játékra. Figyeljünk gyermekünkre játék után. Ha túlzottan harciassá, agresszívvé válik, ez azt jelentheti, hogy túl sok időt tölt játékkal, esetleg gondot okoz számára az önkontroll.
Nálunk otthon a gyerekeknek meg kell keresniük a video játékok játékidejének árát és fizetniük kell ezért. Erre jó magaviselettel és a házi feladat megoldásával van lehetőségük.
Játssz, ne fizess
Noha a Pokemon Go esetében van lehetőség in-app vásárlásra is, erre valójában nincs szükségünk ahhoz, hogy ezt a játékot játsszuk és élvezzük. Ha nem bízunk gyermekünkre iTunes postafiókot, kikapcsolhatjuk az in-app vásárlás beállítást.

Forrás: http://www.imore.com/pokemon-go-parents-guide-10-things-you-need-know
A fordítást készítette: Csillik Éva)