Szíria – Ötvenhat gyermek elengedését kérte Homsz városából az UNICEF

<< Vissza

Gyerekek Homszban

Forrás: Yazan Homsy/Reuters

Damaszkusz, 2014. február 18., kedd (MTI/AFP) – Ötvenhat gyermek azonnali elengedését kérte a szíriai Homsz városából az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF kedden. A kiskorúak egy a szíriai hatóságok által a felkelők kihallgatására létrehozott központban rekedtek.
A homszi al-Andalúz nevű központban harmincnégy 15 és 18 év közötti fiú, tizenkét fiatalkorú lány és tíz 15 év alatti kisfiú tartózkodik – mondta Marixie Mercado, az UNICEF egyik szóvivője.

A 15 év alatti gyermekeket és a lányok többségét a családjukkal együtt tartják a központban, ahol a férfi családtagokat továbbra is kihallgatják – magyarázta a szóvivő. A kiskorúak között ketten vannak kíséret nélkül: egy hétéves kislány, akinek a rokonai jelenleg Homszban vannak, és egy kamasz fiú, akinek a szülei Libanonba menekültek, és rokonai maradtak a szíriai városban.

Február hetedike óta 1417 embert sikerült kimenekíteni Homsz belvárosából az ENSZ égisze alatt a szíriai felkelők és a kormányerők között létrejött megegyezés keretében. A városból kimenekítettek közül több tucat sorköteles korú férfit azonban azonnal elfogtak a kormánycsapatok, és szigorú ellenőrzés alá vetik őket. Egy héttel később az ENSZ egyik magas rangú tisztségviselője közölte, hogy felfüggesztették a mentőakciót, amíg nem tisztázódik a kihallgatás alá vont menekültek sorsa.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) múlt pénteken közölte, hogy mintegy 2500 embert kellene még kimenekíteni Homsz óvárosából, amelyet több mint másfél éve tart ostrom alatt a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette hadsereg.

Forrás: MTI